Ombyggnad i lägenhet

Här hittar du information om vad som gäller vid ombyggnad, väsentliga förändringar, i lägenheten. Längst ner på sidan hittar du den blankett du ska använda vid ansökan om väsentlig förändring i lägenheten.

Bostadsrättshavare ska ansöka om styrelsens tillstånd vid väsentliga förändringar i lägenheten och beskriva de planerade förändringarna. Vänligen fyll i blankett om ansökan om väsentlig förändring i lägenheten, som du kan ladda längst ner på den här sidan, lämna sedan Ombyggnadsblanketten med bilagor till föreningens styrelse genom att lägga ett underskrivet exemplar i föreningens brevlåda i DHT7. Vi ser gärna att du även emailar en scannad kopia ansökan till brfvalpen@gmail.com om du har möjlighet, så styrelsen snabbare kan ta beslut i frågan. Ritning eller skiss över förändringarna ska bifogas skrivelsen.
Ansökan godkänns endast under förutsättning att bostadsrättshavaren söker och beviljas bygglov/gör bygganmälan för åtgärderna för det fall sådant krävs.

När bygganmälan är inskickad, alternativt bygglov är beviljat och godkänt, ska kopia av samtliga handlingar skickas till styrelsen för arkivering. Även en kopia av det godkännande som utfärdats av kontrollansvarig ska skickas in.

När byggnationen är slutförd ska styrelsen ges möjlighet att göra tillsyn för att se att ombyggnationen överensstämmer med de inlämnade ritningarna.

Bostadsrättshavaren ombesörjer själv att ta reda på om bärande konstruktion finns där ombyggnad sker i lägenheten hos Stadsbyggnadskontoret och inkommer med intyg konstruktör (eller från Stadsbyggnadskontoret) till styrelsen. Bostadsrättshavaren ska tillse att väsentliga förändringar i lägenheten blir vara fackmannamässigt utförda samt följer Boverkets vid tidpunkten gällande byggregler http://www.boverket.se/sv/byggande/

Bostadsrättshavaren ansvarar för att eventuella hantverkare underrättas om nedan regler och ansvara för att dessa efterföljs.

Arbetstider och andra instruktioner vid ombyggnad 
Vid arbeten i Brf Valpen gäller följande arbetstider:

  • Invändigt arbete som medför någon form av väsen får på vardagar endast pågå mellan 08.00 på morgonen och 22.00 på kvällen.
  • Utvändigt arbete som medför någon form av väsen får på vardagar endast pågå mellan 08.00 på morgonen och 20.00 på kvällen.
  • Invändigt arbete som medför någon form av väsen får på veckoslut och helgdagar endast pågå mellan 09.00 på morgonen och 20.00 på kvällen.
  • Utvändigt arbete som medför någon form av väsen får på veckoslut och helgdagar endast pågå mellan 09.00 på morgonen och 20.00 på kvällen.

Vatten, el och gas:

  • Om vatten, el eller gas måste stängas i ett helt hus ska detta vara avstängt under så kort tid som möjligt.
  • Vatten, el och gas får inte stängas av innan klockan 09.00 på vardagar och måste vara påslaget igen kl 16.00.
  • På veckoslut och helgdagar får inte vatten, el eller gas stängas av.
  • Alla berörda ska meddelas via lapp i brevlådan senast 2 dagar innan
  • Styrelsen ska alltid underrättas.

Originaldelar som dörrar, dörrkarmar, köksluckor, golvsocklar, etc.:

  • Föreningen behåller gärna ovan nämnda originaldelar, och om Bostadsrättshavaren tänker kasta eller ge bort dem tar föreningen gärna hand om dem för att senare kunna återanvändas.
  • Styrelsen ska underrättas och bedöma ifall byggmaterialet ska behållas.
  • I så fall ska det placeras i det gemensamma förrådet i DHT 3 och märkas.